Een hele nuttige uitvinding; beton cire. Maar wat is het en wat zijn de functies ervan? Waar pas je beton cire voor toe? Beton cire is een stuc (de afwerking van bijvoorbeeld een muur) bestaande uit gemalen kiezelstenen en zand. Door een bepaalde hars wordt het beton buigzaam, maar het zal wel mooi uitharden. De structuur is zelf te bepalen aan de hand van het smeren. Breng je het fijn aan of toch wat ruwer? Verder moet je weten dat het waterdicht is. Een erg fijne eigenschap dat extra mogelijkheden creƫert met betrekking tot de toepassing ervan. Alles over de toepassing zul je lezen in de volgende alinea.

Hier is beton cire goed voor

Zoals hierboven gezegd is beton cire waterdicht. Dat is dan ook de reden dat je dit stucwerk vaak terug ziet komen in de badkamer. Het is functioneel, maar kan ook dienen ter decoratie. Je kunt de vloer ermee doen van bijna elke kamer, de muur, et cetera. Eigenlijk (bijna) alles wat je maar bedenken kan. Lees snel over alle voordelen. Wat de voordelen zijn Beton cire is te gebruiken op vrijwel alle ondergronden; zelfs op ander beton. Ook op metaal hecht het goed aan. Daarnaast is het simpel schoon te maken, het is redelijk goedkoop en van prima kwaliteit. Beton cire blijkt verder prima te gebruiken in combinatie met vloerverwarming en in sommige gevallen biedt het dan ook een goede uitkomst. Tot slot zijn er vele kleuren van te verkrijgen. Genoeg redenen dus om er direct mee aan de slag te gaan. Toch zijn er ook enkele punten waar je op moet letten

Let goed op een aantal punten

Beton cire is wat gevoeliger voor krassen en hier zal je dus goed op moeten letten. Ook is er iets aan de hand met de waterdichtheid waar het eerder in deze tekst over gegaan is. De primer en de laklagen zijn waterdicht; niet het stucwerk zelf. Zodra een van de lagen beschadigd raakt, is de waterdichtheid dus niet meer te garanderen. Dit is dan ook de reden dat het niet wordt aangeraden om er de vloer van het douchegedeelte zelf mee te doen. Laat je bijvoorbeeld een shampoofles vallen waardoor de laklaag beschadigt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. 

Denk aan een volledige lekkage van de badkamer. Daar zit niemand op te wachten uiteraard. Wel kunnen de badkamer muren en de andere structuren van de badkamer gedaan worden met dit stucwerk. Beton cire is dus een stucwerk bestaande uit onder andere gemalen kiezelstenen en zand. Door hars wordt het materiaal buigzaam, maar het zal wel mooi hard worden. Het kent vele toepassingen en kan ook als decoratie worden ingezet. Enkele voordelen zijn het gemak van schoonmaken, de prijs en de kwaliteit. Minder punt waar je op moet letten is de krasgevoeligheid en het feit dat niet het volledige materiaal waterdicht is. Slechts de primer en de laklagen ervan. Toch blijft het een prima materiaal om mee aan de haal te gaan. Ontdek alle mogelijkheden bij Bruizt en ga aan de slag.