Als er één schroef onmisbaar is bij klussen in huis, dan is het wel de scharnier schroef. Deze schroeven heb je altijd nodig, want alle deuren en ramen hebben scharnieren. Zijn je deuren of ramen toe aan nieuw beslag of nieuwe scharnieren? Dan hangt de kwaliteit van de klus die je te doen staat, voor een groot deel af van de kwaliteit van de schroeven. Zij dragen immers het gewicht en zijn er verantwoordelijk voor dat de scharnieren goed vast zitten. Lees hier meer over waar je op moet letten, wat je nodig hebt en waar je de beste schroeven koopt. 

Waarvoor gebruik je een scharnier schroef?

De naam zegt het natuurlijk al; je hebt scharnierschroeven nodig voor het zo optimaal mogelijk bevestigen van scharnieren en beslag op ramen en deuren. Een ander benaming, die je in de kluszaak ook tegen kunt komen, is ‘beslagschroeven’. Deze schroeven vallen onder de houtschroeven, omdat ze doorgaans gebruikt worden voor de montage van scharnieren en beslag op houten ondergronden. Om die reden kun je de scharnier schroef ook gebruiken voor andere soorten houtverbindingen. Kenmerkend voor deze schroeven is dat ze zelfborend zijn, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor splijtend hout.

Tips bij het kopen van een scharnier schroef

Houd er rekening mee dat de schroeven voor scharnieren van ramen en deuren, heel wat gewicht moeten dragen. Daarom is het belangrijk om zeker voor deze klus schroeven te bestellen van de beste kwaliteit. Let erop dat de schroefdraad in orde is, dat de afmetingen van de schroeven kloppen en dat de schroeven vervaardigd zijn van het juiste materiaal. Een goed materiaal voor een scharnier schroef is bijvoorbeeld verzinkt staal. Daarnaast kun je ook kiezen tussen een schroef met voldraad of deeldraad. Een deeldraadschroef heeft een schacht tussen de schroefdraad en de kop, een voldraadschroef heeft dat niet. De deeldraadschroef is geschikt voor hout op hout. Voor het monteren van metaal op hout kies je beter een voldraad. 

Hoe zet ik scharnierschroeven vast?

Scharnierschroeven zijn gemakkelijk te bevestigen. Ze worden niet voor niets zelfborende schroeven genoemd. Dit maakt dat je er heel gemakkelijk mee kunt werken. Je hoeft in de meeste gevallen dan ook niet voor te boren. Je zet eerst een puntje met een potlood op de plek waar de schroef moet komen. Daarna prik je het puntje van de scharnier schroef precies op deze plek en draai je deze een beetje vast. Vervolgens gebruik je de boormachine om de schroef vast te zetten. Gemakkelijker kan eigenlijk niet! 

Waar vind ik een goede prijs voor mijn schroeven?

Om tegen een voordelige prijs schroeven te kopen van uitstekende kwaliteit, hoef je het huis niet uit. Daarvoor ga je gewoon naar jouw online schroeven zaak. Hier vind je gemakkelijk wat je zoekt; ook de scharnier schroef kun je hier online bestellen. Je bespaart op deze manier tijd en kosten. Bij grote bestellingen hoef je mogelijk geen verzendkosten te betalen. Je kunt bovendien rekenen op een snelle levering. Heb je nog vragen of twijfels over welke schroeven je het beste kunt bestellen? Dan kun je altijd contact opnemen met een van de experts van Helix Schroeven