Wax zegels worden al lang gebruikt als een vorm van authenticatie, om aan te geven dat een brief of document officieel en ongewijzigd is. Tegenwoordig is het een populaire kunstvorm geworden en kan het worden gebruikt om unieke decoraties, geschenken en zelfs briefpapier te maken. In deze blogpost verkennen we de geschiedenis van het sealen met was en leren we hoe je het kunt gebruiken voor je eigen projecten.

De geschiedenis van wax verzegeling

Het vroegst bekende gebruik van wax zegel gaat terug tot het Oude Egypte, waar ze werden gebruikt op graven om de overledene te beschermen tegen verstoring door grafrovers. Na verloop van tijd werden wax zegels steeds gewoner in Europa en werden ze gebruikt om documenten zoals contracten en juridische documenten tijdens de Middeleeuwen te authenticeren. Wax zegels werden in deze periode ook algemeen gebruikt door de katholieke kerk om de authenticiteit van pauselijke documenten te controleren.

Modern gebruik van wax zegels

Tegenwoordig worden wax zegels vaak gebruikt in creatieve projecten zoals scrapbooking en handgemaakte wenskaarten. Zegels kunnen worden gemaakt van elke soort was – inclusief bijenwas, paraffinewas, sojawas of zelfs krijtjes – en zijn er in allerlei vormen en maten. Je kunt ook creatief worden met stempel ontwerpen; er zijn veel ingewikkelde ontwerpen beschikbaar die je kunt gebruiken om je zegel aan te passen voor elk project dat je in gedachten hebt.

Hoe gebruik je wax zegels?

Het gebruik van een wax zegel is verrassend eenvoudig! Alles wat je nodig hebt is een zelfklevende zegel (of een kant-en-klare zegel), gesmolten was (in een kleur naar keuze) en een hittebestendig materiaal waarop je de zegel kunt laten rusten terwijl hij afkoelt (bijvoorbeeld perkamentpapier). Als alles klaar is, druk je de stempel in de gesmolten was tot er een afdruk ontstaat. Til dan voorzichtig de stempel op – voila! Je hebt nu een prachtige gepersonaliseerde zegel die perfect is voor elk project dat je in gedachten hebt.

Wax zegelen is een oude kunst die al eeuwenlang bestaat – en nog steeds sterk is! Of je nu op zoek bent naar een manier om belangrijke documenten te authenticeren of een persoonlijke flair toe te voegen aan je ambachtelijke projecten, het gebruik van een wax zegel is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je werk er elke keer weer professioneel en gepolijst uitziet. Met zijn rijke geschiedenis en moderne toepassingen is het geen wonder dat zoveel mensen zich tot deze tijdloze techniek wenden! Voor meer informatie kun je terecht op JessyAtSea.