Wil jij leren auto rijden? Of misschien heb jij je autorijbewijs al, maar wil je beginnen aan een motorrijbewijs! Hoe gaat dit in zijn werking? Hoelang duurt het voordat je je rijbewijs hebt en wat is de beste manier om te leren? Lees hier de tips die een rijinstructeur jou zou geven.

Waar te beginnen?

Welk type voertuig je ook wil leren besturen, het is handig om eerst je niveau te bepalen. Heb je al eerder gereden, of ben je een beginner? Plan een proefles in met een rijinstructeur zodat je niveau bepaalt kan worden. Zo weet je hoeveel lessen je nodig hebt. Daarnaast wil je natuurlijk een rijinstructeur waar je je prettig bij voelt, aangezien jullie behoorlijk wat tijd samen gaan besteden. Iedereen leert op een andere manier, kies daarom een rijinstructeur die bij jou past. Misschien wil jij ook les krijgen in een bepaald soort auto, een automaat of gewoon een specifiek automerk. Dat is ook iets om rekening mee te houden, het is namelijk ook belangrijk dat jij je comfortabel voelt achter het stuur. In het begin zal alles een beetje onwennig voelen, mits je nog geen ervaring hebt. 

Kies voor de beste rijinstructeur om te leren

Iedereen leert op een andere manier, zoals we eerder al aangeven. Je krijgt natuurlijk les van je rijinstructeur, maar daarnaast zal je thuis ook moeten leren voor je theorie. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, bijvoorbeeld via het lesmateriaal dat jouw rijinstructeur aanraadt. Dit kan een boek zijn, maar misschien vind je het fijner om te leren met filmpjes. Op YouTube staan veel video’s met vragen die je kunt beantwoorden. Ook staan er video’s tussen waarbij je een soort les bijwoont. Je kunt er ook voor kiezen om een app te downloaden waar verschillende soorten situaties worden getoond, je kunt dan kiezen voor het juiste antwoord en krijgt meteen te zien of dit juist of onjuist is. Er zijn veel manieren om te leren, je kunt dit ook weer combineren! Wil je tips voor je examen? Vraag dit aan je rijinstructeur. 

Wanneer krijg ik mijn rijbewijs?

Hoe lang duurt het nou eigenlijk voor je je rijbewijs in de pocket hebt? Dit is afhankelijk van hoeveel lessen je neemt en wanneer je precies les hebt. Sommigen hebben maar 20 lessen nodig, terwijl een ander er misschien wel 40 nodig heeft. Het is persoonsafhankelijk, laat je adviseren over het aantal lessen door je rijinstructeur. Bij de meeste rijscholen kun je altijd lessen bijkopen, mocht je er te weinig hebben. Of als je te veel lessen hebt gekocht, kun je vaak je geld terug krijgen. Het inplannen van je examens kan ook nog wat tijd kosten, dit is afhankelijk van hoe druk het is. Zodra jij bent geslaagd dan kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Dit kost ongeveer 5 werkdagen.

Conclusie

Er komen flink wat zaken bij een rijbewijs halen via De VerkeersAcademie kijken. Het kiezen van een goede rijinstructeur, lessen inplannen, leren voor examens en daadwerkelijk examen doen. Niet iedereen haalt zijn rijbewijs in één keer, maar gelukkig is er altijd een mogelijkheid om te herkansen.