Misschien heb je al eens een keer een escape room gedaan, misschien is het je eerste keer of misschien ben je iemand die ze allemaal een keer gespeeld wil hebben. Onder welk type jij ook valt, er komen tijdens het spelen verschillende emoties en gevoelens boven en eigenlijk kun je zeggen dat alle onderstaande 21 gevoelens bij iedereen boven komen. Gek eigenlijk he? Want het is een spel, maar toch stijgt je hartslag en gieren de hormonen door je lijf. 

De gevoelens tijdens een escape room per fase

Hieronder staat een lijstje van de verschillende gevoelens die jij tegenkomt in de verschillende fases van jouw escape room project. Of het nu je eerste keer of is dat het al je 100e keer is. 

De fase voor je binnen bent

Eerst ben je opgewonden, je hebt geen idee wat je te wachten staat. Wat het thema is van deze escape room weet je misschien al, maar hoe ziet het eruit? Wat ga je vinden? Wat voor hints kom je tegen? Daarna volgt het ongeduld waarbij je niet kan wachten om naar binnen te gaan. Het is een spannend moment en je lichaam maakt zich helemaal klaar om in de onderzoek modus te gaan. Dan komt de opluchting, het is zover. Ein-de-lijk zal je denken. Je loopt met je team naar de kamer toe en dan…

De eerste fase binnen

Het eerste gevoel is dat je in meer of mindere mate onder de indruk bent. Wat overweldigend, alle spullen die er staan, de aankleding, het thema. In één woord ‘wauw!’ Maar waar moet je gaan beginnen? Er is zoveel te zien. Als de eerste indrukken zijn weggeëbd komt je vastberadenheid boven en begin je met systematisch denken. Niemand heeft er wat aan als iedereen kriskras door de kamer gillend rent. Er moet structuur komen. Je eerste oplossing in de escape room heb je dan niet veel later gevonden en je zelfvertrouwen stijgt, je voelt je tevreden en je bent toe aan de volgende fase. 

De fase van vastlopen

Je hebt een aantal aanwijzingen gevonden, maar nu loop je vast. Wat zie je over het hoofd? De twijfel slaat toe en je begint in de knoop te raken. Dit slaat meestal na korte tijd over in paniek als je geen nieuwe hint kan vinden. Je hebt alles gezien, systematisch gewerkt, maar wat zie je over het hoofd? Dit gaat over in radeloos en je hersenen slaan op slot. Het wordt zwart en elke vorm van oplossingen vinden lijkt ineens ver weg. De combinatie van frustratie en radeloosheid komen samen, tot… EUREKA! Daar heb je de nieuwe hint gevonden. 

De eindfase in de escape room

De klok tikt, maar eigenlijk schieten jullie ook best op. Een gevoel van opgejaagd en stress komt boven maar er moet nog een stap gedaan worden. Dan komt of de euforie dat je op tijd was of de teleurstelling dat je de escape room niet hebt gehaald. Uiteindelijk voel je je vermoeid en vastberaden: dit wil je nog een keer doen!