Een brommerverzekering afsluiten is iets wat elke eigenaar van een brommer aan het begin moet doen. Voor de brommer geldt dan ook dat ze behoort tot de groep van de gemotoriseerde voertuigen. Hiervoor geldt dat ze niet op de openbare weg mogen komen zonder dat ze zijn verzekerd door minstens de WA-verzekering. Het afsluiten van een verzekering voor je brommer lijkt op het eerste zicht een beetje vervelend omdat je geconfronteerd wordt met kosten waar je eigenlijk niet van onderuit kan. Dat gezegd hebbende draagt het wel bij aan je (financiële) veiligheid. In ieder geval, wil jij graag meer te weten komen over het verzekeren van je brommer? Dan is het zonder meer een aanrader om je even grondig te verdiepen in de onderstaande informatie!

Waar ga je de brommer precies voor gebruiken?

Een brommerverzekering afsluiten doe je in de praktijk niet voordat je even duidelijk voor jezelf hebt uitgestippeld waar je de brommer nu precies voor gaat gebruiken. Om mee te rijden natuurlijk? Uiteraard. Echter is het zo dat we in de praktijk een onderscheid maken tussen twee verschillende manieren van rijden. Zo kan je uiteraard recreatief rijden waarbij er slechts weinig kilometers op de teller zullen verschijnen, maar is het ook mogelijk dat je van je brommer je dagelijks vervoermiddel gaat maken. In het laatste geval spreekt het voor zich dat je heel wat meer zal rijden.

Veel mensen kiezen bij een brommerverzekering afsluiten haast blind voor een WA-verzekering of net voor het tegenovergestelde, namelijk de allrisk verzekering zonder dat deze echt past bij hun situatie. Dat is vervelend. Enerzijds loop je namelijk het risico onder- of oververzekerd te zijn terwijl je anderzijds mogelijks veel te hoge kosten zal moeten betalen voor je verzekering. Eerst even grondig voor jezelf bepalen hoe intensief je brommer zal worden gebruikt is altijd de moeite waard.

Hoeveel bedraagt de aankoopwaarde van de brommer?

Een tweede punt om rekening mee te houden bij een brommerverzekering afsluiten heeft betrekking tot de waarde waar de brommer over beschikt. Voor heel wat mensen geldt dat ze op het moment dat ze een brommer wensen te kopen niet over een groot budget beschikken. Het gevolg hiervan is dat ze bijvoorbeeld kijken in de richting van een tweedehands exemplaar welke beschikt over een lage kostprijs. In dat geval kan het afsluiten van een WA-verzekering reeds voldoende zijn.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je de keuze hebt gemaakt om even flink te investeren in de aankoop van een gloednieuwe, dure brommer. In dat geval wordt het uiteraard een ander verhaal en zal er vastgesteld kunnen worden dat de WA-verzekering meer dan waarschijnlijk niet voldoende zal zijn. In dat geval wordt het dan ook vooral aangeraden om te kiezen voor het afsluiten van minstens de beperkte, maar wellicht zelfs de volledige brommerverzekering. Ondanks het feit dat de kosten voor deze brommerverzekeringen natuurlijk wat hoger liggen, zijn ook de dekkingen en dus de zekerheden waar je aanspraak op kan maken een behoorlijk stuk uitgebreider.

Hoe kan je een brommerverzekering afsluiten?

Voor een brommerverzekering afsluiten geldt dat je een beroep kan doen op drie verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering. Deze is bij wet verplicht, maar bestaat enkel en alleen uit dekkingen voor derden. Dat is echter niet alles. Daarnaast kan je ook een meer uitgebreide brommerverzekering aanvragen. Wat dit betreft kan je kiezen voor bijvoorbeeld een WA+ beperkt cascoverzekering en een WA+ volledige cascoverzekering. Bij deze verzekeringen zal er ook (bepaalde vormen van) eigen schade worden gedekt. Voordat je overgaat tot het afsluiten van één van de hierboven aangehaalde brommerverzekeringen zal je dus echter eerst even voor jezelf moeten uitmaken aan welk exemplaar je echt behoeften hebt.

Bespaartips bij een brommerverzekering afsluiten

Een brommerverzekering afsluiten brengt in de praktijk natuurlijk altijd een bepaalde kostprijs met zich mee. Daar kan je niet van onderuit. Wel is het zo dat er in de praktijk tal van verschillende mogelijkheden bestaan om deze kosten te drukken. Voor heel wat mensen geldt dat het niet direct duidelijk is welke bespaartips ze precies kunnen benutten. Daar gaan wij op deze pagina verandering in brengen. Je even verdiepen in de onderstaande tips is dan ook ongetwijfeld zeer interessant.

1.) Voer altijd een vergelijking uit

Een brommerverzekering afsluiten dient in de praktijk eigenlijk altijd vooraf te worden gegaan door het uitvoeren van een vergelijking. Wanneer je zo’n vergelijking gaat uitvoeren kom je eigenlijk in één klap twee verschillende zaken te weten. Denk hierbij concreet aan:

  1. Welke verzekeraar je de beste prijs kan aanbieden voor je brommerverzekering;
  2. Welke verschillen er nu precies bestaan tussen de verschillende brommerverzekeringen;

Het gebeurt nog steeds ongelofelijk vaak in de praktijk dat mensen die een brommerverzekering afsluiten kiezen voor de verkeerde optie. Dit louter en alleen omwille van het feit dat men onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de diverse opties die er bestaan. Zorg ervoor dat jij hier niet bij hoort en voer altijd een grondige vergelijking uit.

2.) Let op een mogelijks eigen risico

Bij een brommerverzekering afsluiten zal je in de praktijk al snel kunnen vaststellen dat er soms sprake kan zijn van een bepaald eigen risico. Dat is echter niet altijd zo. Voor heel wat verzekeraars geldt dat ze bij het afsluiten van een verzekering voor je brommer geen eigen risico hanteren. Dat lijkt op het eerste zicht misschien interessant, maar er is ook een nadeel aan verbonden. In dit geval kan je immers geen beroep doen op het eigen risico om de periodieke verzekeringspremie te verlagen. Je zal dan ook wat dit betreft altijd de hoogste kosten moeten betalen voor je verzekering.

3.) Kies voor precies die brommerverzekering waar jij behoeften aan hebt

Staat deze tip niet gelijk aan de eerste uit het rijtje? Niet helemaal. Het is namelijk zo dat je zelfs bij een allrisk brommerverzekering afsluiten niet kan rekenen op een honderd procent complete dekking. Daarvoor zou je ook nog één of meerdere aanvullende verzekeringen moeten afsluiten. Het spreekt echter voor zich dat elke extra dekking in de praktijk ook gepaard gaat met een bepaalde meerprijs. Bedenk jezelf dus goed of je wel of niet echt behoeften hebt aan deze extra dekkingen.