Als de vraag – een eenmanszaak starten, hoe doe je dat? – jou bezighoudt, dan zit je er hoogstwaarschijnlijk aan te denken om voor jezelf te beginnen. En of je nu een webwinkel wilt openen, een ZZP loodgieter wilt worden of online les wilt geven, de eerste horde is vaak de hoogste. Er zijn dan zoveel onzekerheden over inkomen, tijdsbesteding, administratieve werkzaamheden, belastingen enzovoorts dat je mogelijk nog terughoudend bent. Gelukkig is de vraag een eenmanszaak starten, hoe doe je dat? gemakkelijk te beantwoorden en veel minder stressvol dan het lijkt. De onderstaande informatie en het bijbehorende stappenplan helpen je de knoop door te hakken en ook voor jezelf te beginnen.

Een eenmanszaak starten, hoe doe je dat?

Wil jij voor jezelf beginnen, dan heb je een goed plan nodig. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zo gedaan, maar hoe pak je dit aan? Het onderstaande stappenplan kan je dan helpen om dit correct te doen.

  1. Een gesprek met je baas

Een eenmanszaak starten, hoe doe je dat? Het begint met een gesprek met je huidige baas. Het is altijd verstandig om open te zijn over je plannen en je baas ervan te verzekeren dat deze jouw inzet op het werk niet zullen beïnvloeden. Eventueel kun je minder gaan werken en zo je tijd verdelen tussen je huidige baan en je eenmanszaak.

  1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Je weet wat je wilt gaan doen, je baas is op de hoogte, dat betekent dat je nu ook echt aan de slag kunt gaan. Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel is gemakkelijk en zo gedaan. Vanaf dat moment ben je de trotse eigenaar van een eenmanszaak.

  1. Marketing

Nu je officieel een bedrijf hebt is de derde stap in het antwoord op de vraag – een eenmanszaak starten, hoe doe je dat? – om zichtbaar te worden. Dat doe je door aan marketing te werken. Gebruik je eigen netwerk om bekendheid te krijgen, laat een SEO-website maken die zichtbaar is, adverteer online of stuur reclamemateriaal rond. Niemand zal jouw bedrijf vinden als je niet vindbaar bent.

  1. Waterdichte administratie

Terwijl je bezig bent klanten te werven en/of bezoekers naar je website te trekken, is het een goed moment om een goed administratief systeem op te zetten. Denk dan aan het bewaren van documenten, het samenstellen van een template voor je facturen, het onderhouden van je financiën, het indienen van je belastingen en je debiteurenbeheer. Een eenmanszaak starten, hoe doe je dat? Door voldoende tijd vrij te maken voor het opzetten en onderhouden van je administratie, ook als dat betekent dat je dan niet werkt.

  1. Aan de slag

Door de bovenstaande punten te volgen zal je merken dat er steeds meer werk jouw kant op komt. Het moment breekt aan dat je je huidige baan op kunt geven en van het inkomen van je eenmanszaak kunt gaan leven. En nadat je deze vrijheid en flexibiliteit hebt ervaren, wil je vast nooit meer terug. Start direct en Maak Jouw Impact!