Heb jij altijd al willen weten wat een GGZ verpleegkundige is in wat hij/zij doet? Wellicht uit pure interesse of omdat je hierin graag werkzaam zou willen zijn. Je moet allereerst weten wat het inhoudt om een dergelijke verpleegkundige te zijn. Uiteraard wil je ook weten welke opleidingen je volgen moet en wat de toelatingseisen zijn voor die opleidingen. Dat zal allemaal kort worden besproken in dit artikel. Je kunt dan pas echt een goede keuze maken over dit beroep. Is het iets voor jou? Zie je het zitten om werkzaam te zijn binnen dit beroep? Kom erachter tijdens het lezen van deze tekst.
Dit betekent het om een GGZ verpleegkundige te zijn
Wel zo fijn om te weten waar GGZ eigenlijk voor staat. Spreek je over de GGZ dan spreek je over de geestelijke gezondheidszorg. Als GGZ verpleegkundige ga je dan dus ook te maken krijgen met psychische problematiek van de mensen die je behandelt. Het is belangrijk om dit gedrag goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de patiënt fatsoenlijk mee kan komen in het dagelijkse leven. Verder heb je uiteraard ook nog de taken als verpleegkundige. Het valt aan te raden om voor dit beroep te kiezen indien je houdt van dat extra beetje uitdaging.
Verder belangrijk om te weten
Als GGZ verpleegkundige zul je veel samen gaan werken met diverse beroepsgroepen. Denk aan psychiaters, therapeuten, verpleegkundig specialisten, et cetera. Samenwerken is belangrijk om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen helpen en te begeleiden. Zo bied je de beste zorg aan de patiënt en dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat. Het is dus wel echt van belang dat je goed kunt samenwerken indien je besluit te kiezen voor dit beroep. Laat je echter niet afschrikken op het moment dat je dit nog niet zo goed beheerst. Dit valt namelijk altijd te leren.
De opleidingen die je nodig hebt
Het ligt er eigenlijk een beetje aan wat je graag zou willen. Je hebt een opleiding tot GGZ verpleegkundige op MBO niveau 4, maar ook op het HBO wordt een dergelijke opleiding aangeboden. Voor een baan is het vaak nodig om al enige ervaring te hebben met de psychiatrie middels een stage. Die stage zit vaak al gewoon in de opleiding die je volgen moet. Verder is het van belang om in het BIG-register te staan. Dat zijn eigenlijk de vereisten waar je rekening mee dient te houden. Als je alles al op orde hebt, kun je naar Werkenbijfivoor.nl gaan om diverse vacatures te ontdekken!
Hopelijk heb je nu een beetje een beeld gekregen over de GGZ verpleegkundige. Je weet nu in ieder geval dat er naast de verpleegkundige taken een extra uitdaging bij komt kijken. Het helpen ondersteunen in het gedrag van de patiënt. Qua opleidingsniveau is het eigenlijk gewoon wat kun je en wat wil je? Je zou kunnen kiezen voor de opleiding op MBO 4 niveau of ga voor HBO. Je kunt natuurlijk ook later nog voor HBO gaan na het afronden van MBO 4. Tot slot: samenwerken blijkt echt van uiterst belang voor dit beroep.