Wanneer je last van ontstoken ogen hebt, zijn er een groot aantal mogelijke factoren die dit veroorzaken. Een oogontsteking kan een reactie zijn op bepaalde aandoeningen zoals infecties, allergieën, irritaties, verwondingen, auto-immuunziekten of trauma. Wanneer dit gebeurt, kunnen ook verschillende delen van het oog worden aangetast. Je kunt de oogontsteking ook nog ernstiger maken als je je oog aanraakt of wrijft als het jeukt. Dit is een veelgemaakte fout die de meeste mensen maken. Je handen zitten vol met vuil en bacteriën, dus het zal je oogontsteking verder verergeren. Het beste wat je kunt doen, is huismiddeltjes gebruiken, vrij verkrijgbare medicijnen kopen, naar de dokter gaan of gewoon je ogen laten rusten. Natuurlijk is het bij ernstige oogontstekingen aan te raden om naar de dokter te gaan in plaats van zelf te proberen het te verhelpen.

Hoe verminder je oogontsteking?

Voordat je de symptomen kunt verminderen, moet je eerst voorkomen dat het erger wordt. Raak je ogen dus niet aan met ongewassen handen. Ontsmet altijd je handen voordat je je ogen aanraakt. Zorg ervoor dat niet in je ogen wrijft. Dit geldt voor alle gevallen van oogontsteking. Als je last van allergie ogen hebt, geldt hetzelfde principe voor het lijden aan andere aandoeningen zoals infecties. Je kunt oogdruppels gebruiken om het ongemak dat oogontstekingen veroorzaken te verminderen. Je kunt ook een vochtige doek gebruiken en deze over je ogen leggen. Dit zijn eenvoudige huismiddeltjes die je zelf kunt doen als je oogontsteking hebt. Als het ernstiger wordt moet je mogelijk een arts bezoeken. Artsen schrijven gewoonlijk ook antibiotica voor met behulp van andere medicijnen voor ernstiger oorzaken van oogontsteking.

Hoe lang duurt het?

Oogontsteking kan enkele dagen tot enkele weken aanhouden. Het hangt af van de ernst van de ontsteking. De reden waarom je ogen ontstoken zijn, is ook een grote factor bij het bepalen van de duur. Zoals allergieën bijvoorbeeld. Oogontsteking veroorzaakt door allergieën kan aanhouden zolang je allergieën aanhouden. Geneesmiddelen en oogdruppels kunnen de duur van ontstekingen in je ogen verkorten. Schoon zijn is ook belangrijk, zodat je verdere infectie van je oog kunt voorkomen. Een ooginfectie kan de ontsteking verergeren en je nog meer pijn en ongemak bezorgen. Als je ogen ontstoken zijn, zal je arts je beslist antibiotica voorschrijven.