Wil je een plafondlamp kopen dan is er een enorm aanbod waar je uit kunt kiezen. Vaak wordt het belang om de juiste verlichting uit te kiezen over het hoofd gezien. En dat is ook niet zo vreemd, want een lamp gebruik je om mee te kunnen zien, en zelden kijk je rechtstreeks naar de lamp. Toch speelt de juiste plafondverlichting een cruciale rol in je interieur. Maar waar selecteer je nu een plafondlamp op, en hoe weet je of je de juiste lamp hebt uitgekozen. In het onderstaande artikel lees je waar je op moet letten als je een plafondlamp gaat kopen.

Bedenk wat de functie van de lamp is als je een plafondlamp gaat kopen

Bij elke lamp die je wilt gaan plaatsen moet je eerst bedenken wat de functie is van de lamp. Je kijkt dan eerst naar wat je in de ruimte waar je de lamp wilt plaatsen doet, en wat voor rol de lamp daarin speelt. Gaat het bijvoorbeeld over een huiskamer dan heeft de lamp meestal een wat meer decoratieve functie en zorgt het voor sfeerverlichting. Gaat het om een ruimte waarin gewerkt wordt zoals een keuken of een werkkamer, dan is het de bedoeling dat de lamp de kamer goed kan verlichten zodat je goed kunt zien wat je doet. 

Bedenk waar je de lamp gaat plaatsen als je een plafondlamp gaat kopen

Ook de exacte locatie in de ruimte waar je de plafondlamp wil gaan plaatsen speelt een rol. Sommige plafondlampen zijn uitgerust met een kap waardoor ze maar een beperkt stralingsgebied hebben. Je kunt met deze lampen een specifiek deel van een ruimte verlichten. Wil je juist dat de plafondlamp de gehele kamer kan belichten dan heb je een lamp nodig die breed kan stralen. En misschien heb je meerdere plafondlampen nodig voor één ruimte. Kijk ook naar waar de aansluitpunten zitten voor stroom in het plafond en of het mogelijk is om de lamp op een andere plek te bevestigen als de indeling van je kamer daarom vraagt. 

Kijk of de lamp past bij het interieur als je een plafondlamp gaat kopen

De plafondlamp die je koopt moet natuurlijk ook passen in je interieur. Als je weet wat voor soort plafondlamp je nodig hebt kun je gaan kijken naar de stijl en het ontwerp van de lamp. Er is voor elk type interieur wel een plafondlamp te vinden, of je nu een heel stoer industrieel interieur hebt of een gezellig landelijk interieur. Je kunt bijvoorbeeld bij Tonone in het assortiment kijken als je op zoek bent naar een lamp met een industrieel karakter. Kijk ook of de lamp past wat betreft lichtreflectie. Heb je veel lichte meubels en wanden dan lijkt de lamp meer licht te geven omdat het licht beter kan reflecteren dan wanneer je een donker interieur hebt.

Let op de lichtsterkte van de lamp als je een plafondlamp gaat kopen

Als je het armatuur hebt uitgezocht dan is laatste aandachtspunt de lichtbron. De lamp die je in de armatuur plaatst kan verschillende lichtsterktes hebben, koud of warm zijn en zelfs verschillende kleuren hebben. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit halogeenlampen, spaarlampen en ledlampen als lichtbron voor je plafondlamp. Twijfel je over de juiste lichtbron bij je armatuur en je interieur, dan kun je natuurlijk altijd om raad vragen aan de verkoper als je een plafondlamp gaat kopen.