Vroeger werd het materiaal keramiek veel gebruikt voor binnen. Het materiaal heeft sowieso een opmars gemaakt de afgelopen jaren als je kijkt naar keramische eettafels, keukenbladen en badkamermeubels. Nu begint de opmars ook door te komen in de keramische tuintafel. Het materiaal keramiek heeft veel voordelen die je ook buiten kunt ervaren en door de strakke designs kun je een tijdloos effect creëren. Hieronder de redenen waarom je voor keramische tuintafels moet kiezen.

Een keramische tuintafel is oersterk

Een keramische tuintafel die gemaakt is van volledig, dus niet gemengd, keramiek is oersterk. Dit is het resultaat van de behandeling waarbij mineralen en aarde worden samengeperst en gebakken. De vol keramische bladen zijn uit één stuk vervaardigd wat het oersterk maakt en niet makkelijk beschadigd. Er zijn bladen die je buiten kunt gebruiken vanaf 6 mm dikte en er bestaan ook glasvezeldoek verstevigingen die het materiaal nog extra sterken. 

Hou er wel rekening mee dat scherpe voorwerpen altijd een beschadiging kunnen maken, al zal deze klein zijn. Het kan de toplaag beschadigen als er bijvoorbeeld een mes met een scherpe punt in valt. 

Keramiek is bestand tegen weer en wind

Het liefste laat je je tuintafel het hele jaar buiten staan en draag je hem niet telkens naar binnen of dek je hem niet telkens af. Dit is gemakkelijk en zo kan en onvoorziene bui ook je tafel niet verpesten. Keramiek is water- en vorstbestendig omdat het vrijwel geen vocht opneemt in het materiaal. Zo kan hij dus het hele jaar rond zonder problemen buiten blijven staan. In de zomer heb je altijd veel Uv-straling, maar ook daar is een keramische tuintafel tegen bestand. Het is vormvast, hitte- en vuurbestendig, waardoor je ook gewoon hete pannen zo op tafel kunt zetten.

Een keramische tuintafel is onderhoudsvriendelijk

Een keramische tuintafel is zowel onderhoudsvriendelijk als hygiënisch. Schimmels en bacteriën kunnen niet door de oppervlakte heen dringen en dagelijks onderhoud bestaat uit het afnemen van de tafel met een vochtige doek. Reinigingsmiddelen kunnen in principe ook de tafel niet aantasten al wordt geadviseerd om agressieve en blekende middelen niet te gebruiken uit voorzorg. Als je de tafel grondiger moet reinigen vanwege bijvoorbeeld wat aanslag dan kun je dat doen met een zachte spons of zachte borstel, een reiniger voor natuursteen en tot slot spoel je de tafel af met lauwwarm water. 

De designs zijn oneindig

Je kunt keramiek bestellen in verschillende soorten, afmetingen, diktes en vormen. Zo kun je een keramische tuintafel kiezen die bij jouw tuin past en in het design op gaat. De toepassingen zijn daardoor ook eindeloos, want niet alleen een tuintafel is mogelijk maar zo kun je ook tafelbladen laten maken, lounge, bijzet- en salontafels laten ontwerpen en dat in vrijwel alle kleuren die je kunt bedenken. Doordat keramiek ook nog eens van alleen maar natuurlijke materialen wordt gemaakt, namelijk aarde, veldspaat en anorganische kleuren kun je spreken van een duurzaam product. Je kunt namelijk elk blad eenvoudig laten recyclen voor andere productieprocessen en het milieu wordt hierdoor niet belast.