Tegenwoordig is een schaarste als het goed om technisch personeel. Dit tekort aan technisch personeel komt door drie verschillende factoren. De eerste factor is vergrijzing. Op dit moment is slechts 8% van het technisch personeel jonger dan 30 jaar en 60% is tussen de 40 en 65 jaar. Ten tweede zijn mensen door de corona crisis gewend geraakt aan thuiswerken. Dit zorgt ervoor dat thuiswerken een van de eisen waar de meeste technici naar opzoek zodat ze deze vrijheid kunnen behouden. Tot slot, bedrijven stellen tegenwoordig hoge eisen aan de technici waarnaar ze op zoek zijn. 

Technisch personeel probleem oplossen

Het tekort technisch personeel kan worden opgelost door middel van verschillende punten waar je als bedrijf op kan letten. Als eerste is het belangrijk dat er een fijne sfeer is binnen je bedrijf. Wanneer er mensen langskomen voor een sollicitatiegesprek, zullen zich een stuk meer op hun gemak voelen. Dit kan je bereiken door je medewerkers te betrekken bij gezamenlijk activiteiten als lunches en vrijdagmiddag borrels maar ook via een maandelijkse teambuilding activiteit. Verder is het belangrijk dat je toegankelijk bent voor potentieel personeel. Denk hierbij aan de eisen die je stelt in de vacature. Is het essentieel dat diegene een hbo-diploma heeft? Of kan diegene ook komen werken met een mbo-diploma met een extra cursus? Door jezelf dit soort vragen te stellen, kan je je bedrijf toegankelijker maken voor werkzoekende technici.

Ga gericht op zoek naar technisch personeel

Om het juiste technische personeel aan te trekken, is het belangrijk dat je gericht op zoek gaat naar het juiste technische personeel. Stel je voor dat een vacature van een technisch bedrijf slechts zegt tekenaar gezocht. Dit kunnen verschillende soorten tekenaars zijn. Bijvoorbeeld een technische tekenaar, een 3D tekenaar of gewoon een tekenaar. Met slechts de titel tekenaar kan je dus een heel breed publiek aantrekken tot je vacature. Dit maakt het hele proces op zoek naar de juiste tekenaar een langer en lastiger. Het is daarom belangrijk dat je goed weet waar je als bedrijf precies naar op zoek bent. Ben je opzoek naar een tekenaar die met een 3D tekenpakket te werk moet gaan. Dan is een ‘3D tekenaar gezocht’ een betere titel voor je vacature. Dit is namelijk veel specifieker.